Ευρωπαική Ένωση
Στρατηγική EE για Νεολαία
Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία αποτελεί το πλαίσιο συνεργασίας της πολιτικής για τη νεολαία της ΕΕ για την περίοδο 2019-2027, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2018. Η συνεργασία για τη νεολαία της ΕΕ αξιοποιεί στο έπακρον τις δυνατότητες της πολιτικής για τη νεολαία. Προωθεί τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή, καθώς υποστηρίζει επίσης την κοινωνική και κοινωνική δέσμευση και στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι έχουν τους απαραίτητους πόρους για να συμμετάσχουν στην κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Νεολαία. Μερικά από τα μέσα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής είναι τα εξής: Future National Activities Planners, EU Youth Dialogue, EU Youth Strategy Platform, Evidence-base tools.
Τι είναι το Youth Wikiꓼ
To Youth Wiki είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που δημιούργησε η Ε.Ε. με στόχο την καλύτερη γνώση και κατανόηση των εθνικών πολιτικών για τη νεολαία που εφαρμόζονται στις Ευρωπαϊκές χώρες. H πλατφόρμα παρέχει πληροφόρηση για τις αποφάσεις, τις δράσεις, τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δομών και τις πολιτικές συζητήσεις που αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή των νέων.
Μέσα από το Youth Wiki, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθεί κάθε Κράτος Μέλος για τους νέους/νέες. Απώτερος στόχος του Youth Wiki είναι να βοηθήσει την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της στη διαδικασία λήψεως τεκμηριωμένων αποφάσεων, οι οποίες να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας, μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Για περισσότερες πληροφορίες για το Youth Wiki, επικοινωνήστε με το Τμήμα Πολιτικής του ΟΝΕΚ στο τηλέφωνο 22402641 / 22402600 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]
Ευρωπαική Ένωση
Ομάδες Εργασίας
Ο ΟΝΕΚ συμμετέχει στις συναντήσεις της Ομάδας Εργασίας για τη Νεολαία (“Υouth Working Party”), οι οποίες πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έκαστης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ομάδα Εργασίας για τη Νεολαία συζητά, επεξεργάζεται και προετοιμάζει θέματα και έγγραφα πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.
Τα θέματα τα οποία τίθενται προς συζήτηση αφορούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- συμμετοχή και ενεργοποίηση των νέων
- αλληλεγγύη και κοινωνική ένταξη των νέων
- αναγνώριση της αξίας της άτυπης και της μη τυπικής μάθησης
- εργασία με/για τη νεολαία (“youth work”)
- ευκαιρίες για τους νέους στην εκπαίδευση, κατάρτιση και την αγορά εργασίας
Η Ομάδα ασχολείται επίσης με θέματα νεολαίας που εμπίπτουν σε άλλους τομείς, όπως εκπαίδευση, απασχόληση, υγεία, ευεξία και αθλητισμός.
Ευρωπαική Ένωση
Γνωρίστε τους 11 Στόχους για τη Νεολαία
Κατά τη διάρκεια του 6ου κύκλου του Ευρωπαϊκού διαλόγου με τίτλο «Η Νεολαία στην Ευρώπη: Ποιο είναι το επόμενο βήμα;», φορείς λήψης αποφάσεων, νέοι και ερευνητές συγκέντρωσαν μέσω πανευρωπαϊκής διαβούλευσης μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τους νέους και τα ομαδοποίησαν σε 11 τομείς. Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν νέοι από όλη την Ευρώπη, ήταν να διατυπωθούν 11 Ευρωπαϊκοί Στόχοι για τη Νεολαία.
Οι 11 στόχοι αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των νέων της Ευρώπης και εκφράζουν το όραμα όσων συμμετείχαν στη διαδικασία του διαλόγου. Αποδεικνύουν τη βούληση των νέων να συνδιαμορφώσουν μαζί με τους αρμόδιους φορείς την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας.
#1 ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενίσχυση της αίσθησης των νέων ότι ανήκουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και δημιουργία δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των νέων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της συμμετοχής τους.
#2 ΙΣΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Διασφάλιση της ισότητας όλων των φύλων και των προσεγγίσεων που λαμβάνουν
υπόψη τη διάσταση του φύλου σε όλους τους τομείς της ζωής ενός νέου.
#3 ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
Διευκόλυνση και διασφάλιση της ένταξης όλων των νέων στην κοινωνία.
#4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Διασφάλιση της καλύτερης πρόσβασης των νέων σε αξιόπιστες πληροφορίες, υποστήριξη της ικανότητάς τους να αξιολογούν με κριτικό πνεύμα τις πληροφορίες και συμμετοχή σε συμμετοχικό και εποικοδομητικό διάλογο.
#5 ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Επίτευξη καλύτερης ψυχικής ευεξίας και εξάλειψη του στιγματισμού των προβλημάτων ψυχικής υγείας, προωθώντας έτσι την κοινωνική ένταξη όλων των νέων
#6 ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στους νέους να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους στις αγροτικές περιοχές.
#7 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Διασφάλιση μιας προσβάσιμης αγοράς εργασίας με ευκαιρίες που οδηγούν σε ποιοτικές θέσεις εργασίας για όλους τους νέους.
#8 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Ενσωμάτωση και βελτίωση διαφόρων μορφών μάθησης, εξοπλίζοντας τους νέους για τις προκλήσεις μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης ζωής στον 21ο αιώνα.
#9 ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και αυτονομίας των νέων, καθώς και διάθεση ειδικών χώρων για τη νεολαία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
#10 ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
Να επιτευχθεί μια κοινωνία στην οποία όλοι οι νέοι θα είναι περιβαλλοντικά ενεργοί, μορφωμένοι και ικανοί να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή τους ζωή.
#11 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Να εξασφαλιστεί ίση πρόσβαση για όλους τους νέους σε οργανώσεις νεολαίας και ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία, οικοδομώντας μια κοινωνία βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα.