Το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) είναι μέρος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοκρατίας («DGII»). Το Τμήμα επεξεργάζεται κατευθυντήριες γραμμές, προγράμματα και νομικά μέσα για την ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη νεολαία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπρόσθετα, παρέχει χρηματοδότηση και εκπαιδευτική υποστήριξη για διεθνείς δραστηριότητες νεολαίας με στόχο την προώθηση της ιθαγένειας των νέων, της κινητικότητας των νέων και των αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πολιτιστικού πλουραλισμού. Επιδιώκει να συγκεντρώσει και να διαδώσει εμπειρογνωμοσύνη και γνώσεις σχετικά με την κατάσταση της ζωής των νέων, τις φιλοδοξίες και τους τρόπους έκφρασης των νέων Ευρωπαίων.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες του τομέα της νεολαίας του ΣτΕ καθορίζονται, ανά διετία, από το Κοινό Συμβούλιο για τη Νεολαία (CMJ), το οποίο είναι το κεντρικό όργανο συν-διαχείρισης των θεμάτων νεολαίας.
Οι προτεραιότητες για την περίοδο 2020-2021 είναι οι ακόλουθες:
- Προώθηση της πρόσβασης των νέων στα δικαιώματα και υποστήριξη της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία
- Διευκόλυνση της αυτονομίας και της συμμετοχής των νέων, μέσω της προώθησης των πολιτικών για τη νεολαία και της εργασίας με/για τη νεολαία (youthwork), όπως επίσης και της υποστήριξης της κοινωνίας των νέων πολιτών ·
- Εμπλοκή των νέων στην οικοδόμηση της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού.
Τον Ιανουάριο του 2020, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υιοθέτησε τη νέα Στρατηγική για τη Νεολαία 2030, η οποία έχει τις εξής τέσσερις θεματικές προτεραιότητες:
- Αναζωογονώντας την πλουραλιστική δημοκρατία
- Πρόσβαση των νέων στα δικαιώματα
- Συνύπαρξη σε ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες
- Ενίσχυση της εργασίας με/για τη νεολαία (youth work).
Θεσμικά όργανα
Ο Οργανισμός Νεολαίας συμμετέχει στη Διευθύνουσα Επιτροπή για θέματα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CDEJ), η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στον τομέα της νεολαίας. Παράλληλα, συμβουλεύει την Επιτροπή Υπουργών σε όλα τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Απώτερος της στόχος είναι, να ενθαρρυνθεί τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΣτΕ, με σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων πολιτικών για τη νεολαία.
Η CDEJ λειτουργεί ως ο κυβερνητικός εταίρος στις δομές κοινής διαχείρισης του τομέα νεολαίας. Ο μη κυβερνητικός εταίρος είναι το Συμβουλευτικό Σώμα για τη Νεολαία (CCJ) το οποίο αποτελείται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νεολαίας, κάποιες από τις οποίες ορίζει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (YFJ) και κάποιες το Τμήμα Νεολαίας κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης. Η CDEJ και το CCJ συνεργάζονται στο πλαίσιο του προκειμένου να καθορίσουν τις προτεραιότητες του τομέα νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έγγραφα πολιτικών αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας
Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΣτΕ, η Επιτροπή Υπουργών προβαίνει σε διάφορες συστάσεις προς τα Κράτη Μέλη, μέσα από την υιοθέτηση εγγράφων πολιτικής.
Μια από τις πρόσφατες συστάσεις της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη είναι Σύσταση CM/Rec(2017)4 η οποία αφορά στην εργασία με τους νέους. Στόχος της είναι, να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν σχετική πολιτική για το θέμα και καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μια σειρά από μέτρα που θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για τη νεολαία σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
European Youth Foundation (EYF)
Το European Youth Foundation (EYF) είναι ένα ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 1972 από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την παροχή οικονομικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων για τη νεολαία. Αίτηση για επιχορήγηση, μπορούν να υποβάλουν μόνο οι ΜΚΟ νέων από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και τα συμβαλλόμενα μέρη στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση: η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Αγία Έδρα.
EU–CoE youth partnership
To ΣτΕ διατηρεί στενές σχέσεις με την ΕΕ και έχουν αναπτύξει από κοινού ειδική συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (EU-CoE youth partnership), η οποία εστιάζει στη συμμετοχή των νέων, την κοινωνική ενσωμάτωση και την προώθηση της εργασίας με τους νέους (youth work).
Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ των προτεραιοτήτων και των προγραμμάτων των δύο ιδρυμάτων-εταίρων στον τομέα της νεολαίας. Συμβάλλει επίσης στην εργασία που επιτελεί ο κάθε θεσμός για θέματα νεολαίας: για την ΕΕ, στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία ‘Connect, Engage, Empower’ και για το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων 2020-2021 του τομέα της νεολαίας, καθώς και της στρατηγικής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νεολαία 2030.
Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την Πολιτική για τη Νεολαία (EKCYP)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΣτΕ και με στόχο την καλύτερη κατανόηση και γνώση των θεμάτων πολιτικής για τη νεολαία, έχει δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γνώσης για την Πολιτική για τη Νεολαία (EKCYP), στο οποίο ο ΟΝΕΚ συμμετέχει με την ιδιότητα του Εθνικού Ανταποκριτή.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του EKCYP, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική για τη νεολαία και την κατάσταση των νέων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που είναι μέλη του Δικτύου. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω πλατφόρμα, δημοσιεύονται:
• Countrysheets με πληροφορίες σχετικά με τη δομή και την ανάπτυξη των εθνικών πολιτικών για τη νεολαία στις χώρες-μέλη του ECKYP.
• Εκθέσεις, αναφορές και αποτελέσματα ερευνών που αφορούν βασικά θέματα πολιτικής για τη νεολαία, όπως youth work, εθελοντισμό και κοινωνική ενσωμάτωση, σε κάθε χώρα.
Ο ΟΝΕΚ, υπό την ιδιότητα του εθνικού ανταποκριτή, αναλαμβάνει τη συλλογή των δεδομένων που αφορούν στην Κύπρο και θα δημοσιευθούν στην πλατφόρμα.
Το EKCYP αποτελεί μια εξαίρετη πηγή γνώσης για τεχνοκράτες, ερευνητές, άτομα που εργάζονται με/για τη νεολαία και φορείς χάραξης πολιτικής και στοχεύει στην ενίσχυση της μεταφοράς γνώσης μεταξύ των τριών τομέων της έρευνας, της πολιτικής και της πρακτικής εφαρμογής.