Ηνωμένα Έθνη
Ο ΟΝΕΚ συμμετέχει σε ετήσια βάση σε διεθνή συνέδρια και φόρουμ τα οποία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως το UN Winter Youth Assembly, Φόρουμ Νεολαίας της ECOSOC κ.α., δεδομένου ότι οι πολιτικές για τη νεολαία αλλά και άλλες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνονται υπόψη στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία του Οργανισμού Νεολαίας.
Ατζέντα 2030
Η Ατζέντα 2030 υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ το 2015 στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος και αποτελεί μια κοινή στρατηγική για την ειρήνη και την ευημερία της ανθρωπότητας και του πλανήτη που αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον. Η θέσπιση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι βρίσκονται στον πυρήνα της Ατζέντας 2030, αποτελεί μια επείγουσα έκκληση προς όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, για ανάληψη δράσης μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεργασίας. Μέσω των στόχων, γίνεται σαφές οτι ο τερματισμός της φτώχειας και άλλων στερήσεων πρέπει να συμβαδίζει με στρατηγικές που βελτιώνουν την υγεία και την εκπαίδευση, μειώνουν τις ανισότητες και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και εντατικοποιούν τις προσπάθειες για διατήρηση των ωκεανών και των δασών.
Η Διεύθυνση για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Division for Sustainable Goals) που υπάγεται στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ παρέχει ουσιαστική υποστήριξη και διευκολύνει την ανάπτυξη ικανοτήτων σε σχέση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με αυτούς, όπως νερό, ενέργεια, κλίμα, ωκεανοί, αστικοποίηση, επιστήμη, τεχνολογία, η Έκθεση για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη (GSDR), συνεργασίες και τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη. Η Έκθεση για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης της διαδικασίας υλοποίησης της Ατζέντας 2030 σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και των δραστηριοτήτων υπεράσπισης και προσέγγισης που σχετίζονται με τους στόχους SDGs.
World Programme of Action for Youth
Η ατζέντα για θέματα νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών καθοδηγείται από το World Programme of Action for Youth (WPAY).
Το WPAY, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1995, παρέχει ένα πλαίσιο πολιτικής και πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για εθνική δράση και διεθνή υποστήριξη για τη βελτίωση της κατάστασης των νέων σε όλο τον κόσμο. Το WPAY καλύπτει δεκαπέντε τομείς προτεραιότητας για τη νεολαία και περιλαμβάνει προτάσεις για δράση σε καθέναν από αυτούς τους τομείς.
Διεθνής Ημέρα Νεολαίας
Το 1999, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τη 12η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day), με στόχο να φέρει στο φως τους προβληματισμούς των νέων απ’ όλο τον κόσμο και να αναδείξει τις δυνατότητές τους.
Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα συγκεκριμένο θέμα για την ημέρα αυτή, με συνεισφορά των οργανώσεων νεολαίας και των μελών του διυπηρεσιακού δικτύου του ΟΗΕ για θέματα νεολαίας.
Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας νεολαίας, υλοποιούνται δραστηριότητες και εκστρατείες ενημέρωσης σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με στόχο την ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση των νέων, την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους και του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας.