Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί βασικό ζητούμενο και προτεραιότητα διάφορων πολιτικών για τη νεολαία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που διενεργήθηκαν ανάμεσα στη νεολαία, με πρόσφατο παράδειγμα το 2ο Νεοβαρόμετρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, η νέα γενιά δηλώνει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα του Κράτους και μειωμένο ενδιαφέρον για την πολιτική. Αυτό το αίσθημα αποστασιοποίησης των νέων από τα κοινά μπορεί να διαφοροποιηθεί, μόνο εάν οι νέοι/νέες καταστούν συνδιαμορφωτές των διαφόρων πολιτικών και μέτρων που υιοθετούνται για τη νεολαία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει θέσει σε εφαρμογή τους δικούς της μηχανισμούς και εργαλεία για τη διαβούλευση με τη νεολαία. Η διαβούλευση με τη νεολαία για τα θέματα που τους αφορούν αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για τη διαμόρφωση πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των νέων.
Μελετώντας τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζουν οι διάφορες χώρες της Ευρώπης μέσα από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της ΕΕ για εθνικές πολιτικές για τη νεολαία Youth Wiki, διαπιστώνεται ότι οι πρακτικές για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων ποικίλουν. Οι πλείστες χώρες (όπως Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία και Κύπρος) διαθέτουν επίσημους μηχανισμούς διαβούλευσης με τη νεολαία – κυρίως μέσω των οργανωμένων συνόλων της νεολαίας – οι οποίοι απορρέουν από συγκεκριμένους κανονισμούς και νομοθεσίες. Σε άλλες χώρες διενεργούνται ad hoc διαβουλεύσεις όταν βρίσκεται υπό συζήτηση ένα νέο πρόγραμμα/δράση για τη νεολαία (όπως Κροατία, Ισλανδία και Νορβηγία). Επιπρόσθετα, ορισμένες χώρες διαθέτουν πλατφόρμες για την ηλεκτρονική συμμετοχή των νέων (e-participation), όπως φαίνεται στο σχετικό συγκριτικό χάρτη του Youth Wiki.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ως ο αρμόδιος φορέας του Κράτους για θέματα νεολαίας, έχει θεσμοθετήσει από το 2015 την Εθνική Σύνοδο Νέων – ένα άκρως συμμετοχικό θεσμό ο οποίος φέρνει κοντά νέους/νέες και φορείς του Κράτους, με στόχο να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις πολιτικής.
Στόχος του Οργανισμού Νεολαίας μέσα από τη Σύνοδο Νέων και τους διάφορους άλλους μηχανισμούς που διαθέτει είναι η σταδιακή διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνδιαμόρφωσης των διαφόρων πολιτικών του Κράτους, με απώτερο στόχο να εκφράζονται «οι νέοι για τους νέους», όπως αναφέρει ρητά και η τρέχουσα Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία.
Η 4η κατά σειρά Εθνική Σύνοδος Νέων θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Νεολαίας την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα και να προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις γύρω από 10 θεματικές. Στόχος της Συνόδου, είναι η αξιοποίηση των πορισμάτων σε πολιτικές που αφορούν τη νεολαία και ειδικά στον σχεδιασμό της νέας Στρατηγικής για τη Νεολαία 2023-2030.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και τους μηχανισμούς των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της ΕΕ Youth Wiki. Για τις πολιτικές για τη νεολαία που εφαρμόζονται στην Κύπρο και την 4η Εθνική Σύνοδο Νέων, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Τομέα Πολιτικής του ΟΝΕΚ youthpolicy.onek.org.cy.
Τομέας Πολιτικής ΟΝΕΚ
21 Μαρτίου 2022