8 Πυλώνες
Θεματική Ενότητα Α: Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα
Η παρούσα θεματική ενότητα πραγματεύεται ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τους νέους, την απασχόληση. H πολιτεία ήδη καταβάλλει προσπάθειες μέσα από μια πλειάδα προγραμμάτων και σχεδίων δράσης να τονώσει τη δυνατότητα εργοδότησης των νέων και να ενισχύσει την απασχολησιμότητά τους. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της αυτο–απασχόλησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση κάτω από σωστή καθοδήγηση και στηριζόμενοι σε σταθερές βάσεις.
Στόχος 1: Ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στους νέους.
Στόχος 2: Ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Θεματική Ενότητα Β: Κοινωνική Ενσωμάτωση
Πρωταρχικός σκοπός της ΕΣΝ είναι να προωθήσει τις αρχές της ισοτιμίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να περιοριστούν – και ιδανικά να εξαλειφθούν – οι κοινωνικές διακρίσεις προς τους νέους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η απαραίτητη κουλτούρα, η οποία να προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση. Κοινωνική ενσωμάτωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία όλοι οι νέοι ανεξαρτήτως του υπόβαθρού τους, μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία επιτρέπει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να συμμετάσχουν σε διάλογο με σκοπό την κοινωνική ειρήνη.
Στόχος 1: Διασφάλιση ισοτιμίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στόχος 2: Δημιουργία κουλτούρας που να προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση.
Θεματική Ενότητα Γ: Συμμετοχή
Η λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή των νέων δεν μπορεί να αποκλείει τους ίδιους τους νέους, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ενήλικα άτομα. Άλλωστε η αυτο-εκπροσώπηση ανέκαθεν αποτελούσε βασικό αίτημα στη διαδικασία διεκδίκησης των δικαιωμάτων οργανωμένων συνόλων ή κινημάτων (π.χ. αναπήρων, έγχρωμων, γυναικών, κ.ά.). Βασικός στόχος αυτής της θεματικής ενότητας είναι η διασφάλιση ότι οι νέοι θα συμμετέχουν σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων για εκείνες τις πολιτικές που σχετίζονται με θέματα/προβλήματα που τους αφορούν. Συμμετοχή στην πολιτική σημαίνει ότι οι νέοι νοιάζονται για το μέλλον τους, κρίνουν με βάση το μακροπρόθεσμο κοινό καλό, συμμετέχουν στην ενημέρωσή τους, αναλύουν, ψηφίζουν, προωθούν ιδέες, αξιολογούν και συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις.
Στόχος 1: Διασφάλιση της συμμετοχής των νέων σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικών που να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και απόψεις τους.
Στόχος 2: Ενδυνάμωση των νέων για ενεργό συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή.
Θεματική Ενότητα Δ: Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Η εκπαίδευση αναμφίβολα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις ενός ανθρώπου, τόσο όσον αφορά την προσωπική καλλιέργεια και απόκτηση γνώσεων όσο και για τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Ως απόρροια αυτού, η στοχοθέτηση μιας ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι δράσεις που θα πηγάζουν από την ΕΣΝ. Η εκπαίδευση και κατάρτιση στοχεύει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως είναι η έλλειψη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, οι τεχνολογικές εξελίξεις και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός
Στόχος 1: Διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους.
Στόχος 2: Διασφάλιση παροχής ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.
Θεματική Ενότητα Ε: Υγεία και Ευεξία
Η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας όπως και η πρόληψη της ασθένειας αποτελεί μια πρωταρχική ανάγκη, όχι μόνο για τους νέους αλλά για κάθε άνθρωπο. Η ευεξία είναι καθαρά ζήτημα προσωπικών επιλογών, επιλογές που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες και βαθύτερες ανάγκες του κάθε ατόμου: σωματικές, ψυχικές, πνευματικές, κοινωνικές, εργασιακές και περιβαλλοντικές. Επιπρόσθετα, το κράτος πρέπει να καταστεί αρωγός προς τους νέους μέσα από την υιοθέτηση και θεσμοθέτηση των κατάλληλων μέτρων. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΕΣΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή τη θεματική ενότητα καθώς κρίνεται απαραίτητη η καλή φυσική και ψυχική υγεία προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες ή άλλες προτεραιότητες θέτουν οι ίδιοι οι νέοι για τη ζωή τους.
Στόχος 1: Απρόσκοπτη και ίση πρόσβαση σε ποιοτικές και φιλικές προς τους νέους υπηρεσίες υγείας.
Στόχος 2: Προαγωγή της υγείας και ευεξίας και πρόληψης της ασθένειας.
Θεματική Ενότητα ΣΤ: Εθελοντισμός
Εθελοντισμός ορίζεται η δραστηριότητα που γίνεται ελεύθερα, αυθόρμητα και ανιδιοτελώς από μεμονωμένους πολίτες ή από ανθρώπους που είναι μέλη κάποιων οργανώσεων με στόχο την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας ή το καλό της κοινωνίας, γενικότερα. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια κοινωνική δραστηριότητα, η οποία έχει ξεχωριστή σημασία στις μέρες μας γιατί ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής και οι εθελοντές αποκομίζουν ουσιαστικά οφέλη από τη συνεισφορά στον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Στόχος 1: Καλλιέργεια εθελοντικής κουλτούρας και προώθηση της εθελοντικής δραστηριοποίησης των νέων.
Στόχος 2: Επίσημη αναγνώριση και επικύρωση των δεξιοτήτων που αποκτώνται μέσα από τον εθελοντισμό.
Θεματική Ενότητα Ζ: Νέοι και Κόσμος
Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα εστιάζεται στην ανάδειξη της σημασίας αντίληψης από πλευράς των νέων της θέσης τους στον κόσμο. Οι νέοι δηλαδή να καταφέρουν να δουν το τοπικό αποτύπωμά τους σε θέματα κουλτούρας και οικολογίας και την πραγματική του δύναμη να έχει ευρύτερες προεκτάσεις στην παγκόσμια κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ (UN Millennium Development Goals), τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κινητικότητα και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ των νέων πρωτίστως της Ευρώπης αλλά και γενικότερα μεταξύ των νέων απ’ όλο τον κόσμο.
Στόχος 1: Δημιουργία και αξιοποίηση ευκαιριών για κινητικότητα.
Στόχος 2: Προώθηση μιας οικουμενικής διαπολιτισμικής και οικολογικής συνείδησης και κουλτούρας.
Θεματική Ενότητα H: Δημιουργικότητα και Πολιτισμός
Ο πολιτισμός αναγνωρίζεται ως μια βασική συνιστώσα της δημιουργικότητας, η οποία σχετίζεται με τις τέχνες και τον πολιτισμό και υποστηρίζεται ότι μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για μια περιοχή τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η καλλιέργεια των τεχνών και των πολιτιστικών δρώμενων αποτελούν έναν από τους βασικότερους τρόπους έκφρασης του κυπριακού λαού.
Στόχος 1: Δημιουργία συνθηκών ίσης πρόσβασης και συμμετοχής στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Στόχος 2: Δημιουργία συνθηκών για ανάπτυξη καλλιτεχνικής δημιουργίας.